--> -->

Artikelen

15-03-2023: אויטאָגראַף — יוסטוס פֿאַן דע קאַמפּ

03-02-2023: (Isaac) Basjevis (Singer/Zinger):
In verband met het uitkomen van de oorspronkelijke Jiddische versie van het prachtige Enemies – a love story: שׂונאים, די געשיכטע פֿון אַ ליבע bij het Zweedse Olniansky tekst (Lund) plaatsen we hier (1) een pdf van de originele teksten in de Forwerts פֿאָרװערטס van 1966 (oude spelling); u kunt ook links naar de afzonderlijke stukken vinden via deze lijst (2). De afleveringen verschenen telkens op vrijdag en zaterdag. En hier (3) houden we een lijst bij van zetfouten in de boekuitgave. Kijk verder gewoon in het JNW om de woordjes en uitdrukkingen te vinden.
1) Hier een pdf
2) Via deze lijst
3) Correcties

NB:
De Sjarlatan – דער שאַרלאַטאַן – in de Forwerts (The Forward (Forverts)):
De eerste aflevering was op zaterdag 23 december 1967. Het verhaal verscheen telkens op vrijdag en zaterdag. Meestal pagina twee, soms einde ergens achter (pagina met bintele briv, of zo iets).
Eerste aflevering: https://www.nli.org.il/en/newspapers/frw/1967/12/23/01/article/17
In december voorafgaande kortere teksten eveneens onder het pseudoniem יצחק װאַרשאַװסקי (!) waren onder anderen: 
דער הויכער 
די פֿאַרזיכערונג
דער טיראַן
Vanuit deze url: https://www.nli.org.il/en/newspapers/frw/1967/12 kan je dus naar voren bladeren voor de wekelijkse afleveringen.

Ter ere van de Dag van het Jiddisch: 8 november, geschreven voor https://www.lingoblog.dk/nl/ - mamelosjn en מאַמע-לשון

Op 22 februari 2018 hebben wij in het IISG het JNW gepresenteerd. Hieronder zijn de teksten van de presentaties van Yitskhok Niborski, Simon Neuberg en Justus van de Kamp te downloaden.

Klik hier voor de tekst van Yitskhok Niborski voor de presentatie van het digitale JNW op 22 februari 2018. In de vertaling van Justus van de Kamp plus de originele Jiddische tekst met bibliografie. 

Klik hier voor een pdf van de Jiddische tekst van Simon Neuberg voor de presentatie van het digitale JNW op 22 februari 2018 en hier voor de Powerpoint presentatie van Justus van de Kamp.

Download hier het programma van de presentatie van het JNW op 22 februari 2018.

Een boeiende bespreking van het woordenboek in "Neerlandistiek" door Marc van Oostendorp naar aanleiding van de presentatie staat hier. En een bespreking door Michel Waterman in het NIW hier.

Laatste aanvulling JNW 08-04-2024